LA FAUNA I LA FLORA A LA FINCA CAN MARTI

En els mesos d’abril, maig i juny d’enguany hem fet un estudi de la biodiversitat de la nostra finca de Can Martí realitzat per un biòleg ambiental  per tal d’avaluar la riquesa i diversitat d’espècies, tant d’animals com vegetals, i descriure’n les més abundants segons l’hàbitat en que viuen. La observació que s’ha fet de determinades espècies d’interès ambiental o poblacions molt elevades d’algunes d’elles ens indiquen les bones pràctiques agrícoles que s’utilitzen en el cultiu de la vinya a la Finca Can Martí, sent això essencial per l’equilibri de l’ecosistema de la pròpia finca  i, en conseqüència, del Penedès. Torelló fa més de 20 anys que duu a terme pràctiques respectuoses amb el medi ambient a les 135 ha de la finca de Can Martí i al 2016 aconsegueix la certificació ecològica del CCPAE.

La biodiversitat que podem trobar a Can Martí és molt abundant si tenim en compte únicament l’extensió del total de la finca i les seves àrees del perímetre. Això és degut a la gran variabilitat d’hàbitats que hi trobem  com pot ser les zones de vinya i els seus marges, els boscos de pi blanc i alzina  o les zones de matollar de ginesta i altres arbustos. La presència de cursos fluvials com torrents o el propi riu Anoia fan que la riquesa d’espècies animals en aquesta zona del Penedès sigui molt més elevada que qualsevol altre zona sense aquestes característiques de paisatge.

El mostreig i censos de la vegetació i la fauna s’ha anat realitzant en horari de matí, tarda i nocturn, i utilitzant diferents metodologies segons el grup.

VEGETACIÓ

Pel que fa a la vegetació s’ha fet un inventari de les diferents espècies vegetals més abundants identificades en els diferents hàbitats que conformen la finca. Hi són presents més de 50, entre elles ,el cep, l’olivera, el pi, el roure, l’alzina, el pollancre, el salze, l’àlber, esbarzers, cua de cavall, heura, ginesta, fonoll, xicoria,orenga o farigola.

FAUNA

Pel que fa a la fauna s’han hagut d’utilitzar diferents metodologies segons els grups taxonòmics:

-El grup més abundant pel què fa a espècies diferents és el de les aus. El fet de determinar i identificar les diferents aus que habiten a la finca en els mesos on les fulles dels arbres i arbustos són molt abundants i frondoses, ha dificultat l’observació directe i gran part dels reconeixements han hagut de realitzar-se a través del seu cant o reclam.

La presència de poblacions estables d’ocells en terrenys agrícoles és de vital importància gràcies al paper que hi juguen com a bioindicadors de l’estat ambiental , com també el de controladors de plagues de forma natural. D’aquesta manera contribueix a la no aplicació de productes de síntesi química per eliminar-les. S’han identificat més de 30 espècies, entre elles, el tord, el gaig, el pardal, l’aligot, la cadernera, el pinsà, el bernat pescaire , l’oreneta, el puput, la garsa, l’ànec  o la perdiu roja.

-Un dels pilars fonamentals de l’ecosistema d’un territori ve donat pels mamífers. Per aquest motiu s’ha intentat fer-ne un estudi més curós malgrat el seu caràcter amagadís. El fet de que gran part de les espècies de mamífers siguin nocturns ha sigut necessari d’instal·lació d’una càmera de fototrampeig a diferents punts estratègics de la finca com ara les ribes del riu Anoia, passos naturals d’animals i torrents per enregistrar-los i saber-ne el seu comportament i els seus hàbits a arreu de la finca. Altres metodologies d’identificació han sigut a través d’excrements i petjades. S’han identificat 9 espècies: la guineu, el senglar, la fagina, la geneta, el toixó, el conill, l’esquirol, el ratolí de bosc i el ratpenat.

-El fet que la finca tingui una font d’aigua tant important com el riu Anoia i altres torrents d’aigua intermitent, esdevé que les poblacions d’amfibis sigui força nombroses al voltant d’aquestes, ja que constitueix així un hàbitat excepcional per la supervivència d’aquestes espècies. Els amfibis, són animals que necessiten humitat per viure, ja que si no la tinguessin la seva pell es dessecaria.

Per altra banda, les barraques i marges de pedra seca fan una funció importantíssima a l’ecosistema de la zona; la de proporcionar refugi i hàbitat a gran part dels rèptils que podem trobar al Penedès.

La gran majoria de registres obtinguts durant els censos d’aquest grup d’animals han estat durant els dies més calorosos. Aquest fet és degut a que al tractar-se  d’animals de sang freda, la seva vida està estretament lligada a aquestes condicions.

Les dades obtingudes són anotacions d’avistaments espontanis o evidències de presència d’espècies com rastres o postes d’ous .S’ha identificat el dragó, el llangardaix comú, la sargantana ibèrica, la tortuga de rierol, la serp d’aigua, la salamandra, la granota roja, el tòtil i la serp de collaret.

-Cal esmentar que el bosc és hàbitat de molts artròpodes, com ara insectes i aràcnids, que al mateix temps serveixen d’aliment a la gran majoria de la fauna que hi habita. Amb la pujada de les temperatures un grup dels insectes que podem trobar en el seu màxim esplendor són el dels lepidòpters, o com les coneixem nosaltres, les papallones. Durant els censos que s’han anat realitzant s’han pogut observar al voltant de 30 espècies diferents de papallones per tota la Finca Can Martí, sobretot als marges de vinya ja que és on podem trobar més varietat de plantes amb flor, font d’aliment d’aquests artròpodes.

 

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *