El Torelló 225, 2012, mejor vino de la Guia de vins de Catalunya 2021

El Torelló 225 2012 ha sido escogido como “Mejor Vino” por la reconocida guía de vinos catalanes, después de haber catado, a ciegas, 1.359 vinos de 238 bodegas de toda Cataluña. Este espumoso Corpinnat también ha recibido dos destacados premios más, el de “Mejor espumoso” y el de “Mejor vino de cupaje tradicional”.

El premiado Torelló 225 2012 es un Corpinnat elaborado con las tres variedades históricas para los espumosos del Penedès: 43% xarel·lo, 34% macabeo y 23% parellada. Tiene una crianza mínima de 90 meses, sobre lías, y entre sus particularidades destaca el paso de su vino base por barrica, durante cuatro semanas, que le otorga complejidad y suaves aromas tostados. De color dorado y finas burbujas, resultado de una impecable integración del carbónico, el 225 se distingue por la su cremosidad y aromas de frutos secos y fruta madura.

La cosecha 2012 se caracterizó por una muy buena maduración de la uva y el perfecto estado sanitario de los frutos, debido en parte a la poca lluvia y al caluroso verano. A causa de la sequía, la producción se vio reducida entre un 15% y un 20%, pero se obtuvieron vinos de mucha calidad. Se consideró una añada histórica.

Los vinos espumosos de Torelló se elaboran con uva de las viñas de la Finca Can Martí, propiedad de la familia desde 1395 y que ocupa 135 hectáreas en Gelida, en el Alt Penedès. Torelló elabora vinos espumosos Corpinnat, vinos DO Penedès y aceite de oliva virgen extra.

El Torelló 225, 2012, millor vi de la Guia de vins de Catalunya 2021

El Torelló 225 2012 ha estat escollit com a “Millor Vi” per la reconeguda guia de vins catalans, després d’haver tastat, a cegues, 1.359 vins de 238 cellers de tota Catalunya. Aquest escumós Corpinnat també ha rebut dos destacats premis més, el de “Millor escumós” i el de “Millor vi de cupatge tradicional”.

El premiat Torelló 225 2012 és un Corpinnat elaborat amb les tres varietats històriques per als escumosos del Penedès: 43% xarel·lo, 34% macabeu i 23% parellada. Té una criança mínima de 90 mesos, sobre lies, i entre les seves particularitats destaca el pas del seu vi base per barrica, durant quatre setmanes, que li atorga complexitat i suaus aromes torrats. De color daurat i fines bombolles, resultat d’una impecable integració del carbònic, el 225 es distingeix per la seva cremositat i aromes de fruits secs i fruita madura.

La collita 2012 es va caracteritzar per la molt bona maduració del raïm i el perfecte estat sanitari dels fruits, degut en part a la poca pluja i al calorós estiu. A causa de la sequera la producció es va veure reduïda entre un 15% i un 20%, però es van obtenir vins de molta qualitat. Es va considerar una anyada històrica.

Els vins escumosos de Torelló s’elaboren amb raïm de les vinyes de la Finca Can Martí, propietat de la família des de 1395 i que ocupa 135 hectàrees a Gelida, a l’Alt Penedès. Torelló elabora vins escumosos Corpinnat, vins DO Penedès i oli d’oliva verge extra.

Portes obertes solidàries a Torelló

Com ja és tradició, el passat dilluns 12 d’octubre a Torelló vam fer una nova jornada de portes obertes solidària. Aquest any es va canviar una mica el format, per tal d’adaptar-lo a les restriccions i mesures de prevenció de la Covid, però va ser un èxit, en tot cas.

Les visites, prèviament concertades, van començar a les 9:30h i van acabar passades les 13:30h. Durant la jornada, més de 90 persones – en petits grups de sis – van visitar el celler i caves subterrànies i van acabar degustant unes copes d’escumosos Corpinnat al pati de la masia familiar.

Tot l’equip comercial de Torelló, més altres membres i propietaris del celler, van encarregar-se de guiar i acompanyar als assistents en l’especial jornada. Enguany tots els diners recaptats amb les entrades, 579 €,  es donaran íntegrament a la campanya #joemcorono, per a la investigació i lluita contra la Covid.

Puertas abiertas solidarias en Torelló

Como ya es tradición, el pasado lunes 12 de octubre en Torelló tuvimos una nueva jornada de puertas abiertas solidaria. Este año se cambió un poco el formato, para adaptarlo a las restricciones y medidas de prevención de la Covid, pero fue todo un éxito.

Las visitas, previamente concertadas, empezaron a las 9:30h y acabaron pasadas las 13:30h. Durante la jornada, más de 90 personas – en pequeños grupos de seis – visitaron la bodega y cavas subterráneas y acabaron degustando unas copas de espumosos Corpinnat en el patio de la masía familiar.

Todo el equipo comercial de Torelló, más otros miembros y propietarios de la bodega, se encargaron de guiar y acompañar a los asistentes en la especial jornada. Este año todo el dinero recaudado con las entradas, 579 €, se donará íntegramente a la campaña #yomecorono, para la investigación y llucha contra el Covid.

Solidarity open day at Torelló

As is tradition, last Monday October 12th , in Torelló we had a new solidarity open day. This year the format changed a bit, to adapt it to the restrictions and prevention measures of Covid, but it was a great success.

The visits, previously booked, began at 9:30 a.m. and ended after 1:30 p.m. During the day, more than 90 people – in small groups of six – visited the cellar and underground caves and ended up tasting few glasses of Corpinnat sparkling wines in the courtyard of the family house.

The entire Torelló sales team, plus other members and owners of the winery, were in charge of guiding and accompanying the attendees on the special day. This year all the money raised with the tickets, 579€, will be donated to the #yomecorono campaign, for the investigation and fight against Covid.

Verema 2020 a Torelló Viticultors

La verema núm. 68 des que vam elaborar la primera ampolla de vi escumós a Torelló va començar el dissabte 8 d’agost, amb les varietats muscat i pinot noir, va seguir amb les tradicionals macabeu, xarel·lo i parellada i resta de varietats de la Finca Can Martí i va finalitzar el 4 de setembre.

Aquest ha estat un any molt complicat i de molts reptes pels viticultors del Penedès, sobretot per a aquells que treballem l’ecològic. En paraules del Paco de la Rosa Torelló “A més de les desastroses conseqüències derivades de la pandèmia de la covid-19, la vinya de la zona s’ha vist greument afectada pel míldiu (malaltia produïda per fongs) d’una manera que no es recorda des de fa més de cent anys”. Les varietats més afectades pel míldiu han estat la parellada i la macabeu i les que menys, la muscat i la malvasia.

2020 ha estat un any molt plujós, de fet, entre octubre de 2019 i maig de 2020 es van recollir en la nostra finca un total de 746 litres per m². En canvi l’estiu ha estat molt sec, no va ploure ni un sol dia. Aquesta pluviometria tan alta a la primavera va afavorir la gran proliferació del míldiu. Com ja sabeu, a Torelló treballem principalment les tres varietats històriques pels escumosos Corpinnat del Penedès (macabeu, xarel·lo i parellada), amb el que un es pot fer una idea de fins a on poden arribar les afectacions. Però ja se sap, en aquest ofici tan volgut a la vegada que dur, el viticultor sempre està mirant al cel. Quan es treballa la viticultura ecològica, un depèn més que mai de la benevolència (o no) de la meteorologia. Els tractaments que tenim a l’abast són molt més limitats que a l’agricultura convencional. No es lluita contra les plagues amb productes químics a la vinya i, a més, es juga només amb tractaments preventius – sempre respectuosos amb l’entorn i que afavoreixen la biodiversitat de la finca –.

Aquest 2020 hem tingut menys quantitat de raïm, però de bona qualitat. Això ho aconseguim gràcies a la verema manual: primera selecció del que collim a la vinya i gràcies al fet que un cop el raïm arriba al celler, el passem per una taula de selecció, on tornem a fer una segon cribratge dels fruits, abans que el raïm passi a la premsa. D’aquesta manera volem destacar el gran esforç realitzat pels equips de viticultura i celler per a aconseguir la millor verema i alta qualitat dels vins en un any tan difícil com aquest.

Els vins DO Penedès resultants de la collita tenen un gran potencial aromàtic i molta concentración, a causa de l’estiu sec i calorós. Notes tropicals en els blancs de malvasia i chardonnay i colors molt vius i intensos en les varietats destinades a vi rosat. Hem elaborat molt poc vi base pels escumosos Corpinnat, a causa de la dificultat de l’anyada, però, en qualsevol cas, es distingeixen per una acidesa i grau alcohòlic molt equilibrats.

La vendimia 2020 en Torelló Viticultors

Paco de la Rosa Torelló en la viña

La vendimia nº 68 desde que elaboramos la primera botella de vino espumoso en Torelló, empezó el sábado 8 de agosto, con las variedades muscat y pinot noir, siguió con las tradicionales macabeo, xarel.lo y parellada y resto de uvas de la Finca Can Martí y finalizó el 4 de septiembre.

Este ha sido un año muy complicado y de muchos retos para los viticultores del Penedès, sobre todo para aquellos que trabajamos en ecológico. En palabras de Paco de la Rosa Torelló “Además de las desastrosas consecuencias derivadas de la pandemia de la covid-19, la viña de la zona se ha visto gravemente afectada por el mildiu (enfermedad producida por hongos) de una manera que no se recuerda desde hace más de cien años”. Las variedades más afectadas por el mildiu han sido la parellada y la macabeo y las que menos, la muscat y la malvasía.

2020 ha sido un año muy lluvioso, de hecho, entre octubre de 2019 y mayo de 2020 se recogieron en nuestra finca un total de 746 litros por m2, en cambio el verano ha sido muy seco, no llovió ni un solo día. Esta tan alta pluviometría en primavera favoreció la gran proliferación del mildiu.

Como ya sabéis, en Torelló trabajamos principalmente las tres variedades históricas para los espumosos Corpinnat del Penedès (macabeo, xarel·lo y parellada), con lo que uno se puede hacer una idea de hasta dónde pueden llegar las afectaciones. Pero ya se sabe, en este oficio tan querido a la par que duro, el viticultor siempre está mirando al cielo. Cuando uno trabaja la viticultura ecológica, depende más que nunca de la benevolencia (o no) de la meteorología. Los tratamientos que tenemos al alcance son mucho más limitados que en la agricultura convencional. No se lucha contra las plagas con productos químicos en la viña, y además se juega solo con tratamientos preventivos – siempre respetuosos con el entorno y que favorecen la biodiversidad de la finca –.

Este 2020 hemos tenido menos cantidad de uva, pero de buena calidad. Esto lo conseguimos gracias a la vendimia manual: primera selección de lo que cosechamos en la viña y gracias al hecho que una vez la uva llega a la bodega, lo pasamos por una mesa de selección, donde volvemos a hacer una segunda criba de los frutos, antes de que la uva pase a la prensa. De esta manera queremos destacar el gran esfuerzo realizado por los equipos de viticultura y bodega para conseguir la mejor vendimia y alta calidad de los vinos en un año tan difícil como este.

Los vinos DO Penedès resultantes de la cosecha tienen un gran potencial aromático y mucha concentración debido al verano seco y caluroso. Notas tropicales en los blancos de malvasía y chardonnay y colores muy vivos e intensos en las variedades destinadas a vino rosado. Hemos elaborado muy poco vino base para los espumosos Corpinnat, debido a la dificultad de la añada, pero, en cualquier caso, se distinguen por una acidez y grado alcohólico muy equilibrados.

The harvest 2020 at Torelló Viticultors

Taula de selecció

The harvest number 68 since we made the first bottle of sparkling wine in Torelló, began on Saturday August 8th, with the Muscat and Pinot Noir varieties, followed by the traditionals Macabeu, Xarel.lo and Parellada and other varieties from the Can Martí estate, and ended on September 4th.

This has been a very complicated year and one of many challenges for the Penedès wine growers, especially for those of us who work organic. In the words of Paco de la Rosa Torelló “In addition to the terrible consequences derived from the covid-19 pandemic, the vineyard in the area has been seriously affected by mildew (a disease caused by fungi) in a way that is not remembered for more than a hundred years ”. The varieties most affected by mildew have been Parellada and Macabeu, and those least affected have been Muscat and Malvasia.

2020 has been a very rainy year, in fact, between October 2019 and May 2020 a total of 746 litres per m2 were collected on our farm, instead the summer has been very dry, it did not rain a single day. This high rainfall in spring favoured the great proliferation of mildew.

As you know, in Torelló we mainly work with the three historical varieties for Corpinnat del Penedès sparkling wines (Macabeo, Xarel·lo and Parellada), with which one can get an idea of ​​how far the effects can go. But you know, in this profession so beloved as it is hard, the winegrower is always looking at the sky. When you work with organic viticulture, you depend more than ever on the benevolence (or not) of the weather. The treatments available to us are much more limited than in conventional agriculture. Pests are not fought with chemical products in the vineyard, and also only preventive treatments are used – always respectful of the environment and favouring the biodiversity of the farm -.

This 2020 we have had less grape quantity, but of good quality. We achieve this thanks to the manual harvest: first selection of what we harvest in the vineyard and thanks to the fact that once the grapes arrive at the winery, we pass them through a selection table, where we make a second sieve of the fruits , before the grapes go to the press. In this way, we want to highlight the great effort made by the viticulture and winery teams to achieve the best harvest and high quality wines in a year as difficult as this one.

The DO Penedès wines resulting from the harvest have a great aromatic potential and a lot of concentration due to the dry and hot summer. Tropical notes in the whites of Malvasia and Chardonnay and very vivid and intense colors in the varieties intended for rosé wine. We have produced very little base wine for Corpinnat sparkling wines, due to the difficulty of the vintage, but, in any case, they are distinguished by a very balanced acidity and alcoholic strength.