
L’entrevista del mes d’abril la protagonitza el Toni Albiol, recentment proclamat Millor Sommelier de Catalunya i que a mes, es el director tecnic i gerent de la coneguda Enoteca Divins de Martorell. El Toni representara a l’Associacio Catalana de Sommeliers al concurs estatal que se celebrara a Madrid els proxims dies 19 i 20 d’abril.
Toni, es la primera vegada que participes? Que se sent quan et diuen que ets el Millor Sommelier de Catalunya 2023?
Et venen al cap moltes coses i moltes persones, et transportes als inicis, quan vaig comencar al mon del vi als anys 90 i penses que tot l’esforc per intentar ser un bon professional, ha valgut la pena.
Quant als concursos vaig anar el 2007 per primer cop a un, era el Quitz Master de Torres, vaig classificar-me per la final a Madrid i vaig ser quart. Hi havia sommeliers de tota Espanya, aixo em va animar i el 2009 vaig tornar a fer quart, aquesta vegada a La Nariz de Oro, segon al concurs Verema d’en Jordi Melendo i vaig guanyar a La Rioja el Taller d’Enologia Azpilicueta. Tres finals en un any.
El 2010 la Revista Vino y Gastronomia em va proclamar el Professional del Vi Revelacio i des d’aleshores hi ha hagut uns anys de calma, fins a l’any passat que vaig fer podium a Girona al concurs Millor Sommelier de Catalunya, classificant-me tercer. Aixo em va fer pujar l’autoestima, perque pensava que ja estava vell per aquestes coses i mira, enguany amb 54 anys he aconseguit guanyar el titol com a Millor Sommelier de Catalunya, tot un proces i una trajectoria.
Sempre has sigut molt inquiet, i recordo que una vegada em vas convidar a la radio al programa Tirabuixo, quan vas comencar en el mon del vi? I quan vau obrir l’Enoteca Divins?
El Tirabuixo va calar fondo, tothom acceptava les invitacions, Carlos Falco (Marques de Griñon) o Manuel Manzaneque (director de teatre i creador del primer Vi de Pago d’Espanya) van ser els primers, despres cuiners com Arguiñano, Martin Berasategui o el mateix Ferran Adria han parlat de vins al programa. A la radio, no s’ho creien, jo arribava amb gravacions del Serrat, Sabina o la mateixa Penelope Cruz. Ens convidaven a tots els esdeveniments relacionats amb el mon del vi i nosaltres ho reportavem als oients per les ones.
Tambe vaig fer el primer curs de vins per TV a la tele de Cornella i no se si ho recordeu, vam venir a rodar a Torello. Necessitavem un celler i vosaltres mai ens heu dit un no. Va ser divertit.
L’any 1996 varem obrir l’Enoteca Divins, conjuntament amb la meva dona, la Montse Pascual. Tots dos vam deixar les feines, ella la Clinica dental, i jo l’enquadernacio a on treballava per Planeta. Els inicis van ser durs, aleshores no hi havia moltes botigues especialitzades, els Mestres Cellerers i poc mes.
La comarca era terra de vi, pero de vi a dojo, la gent anava a comprar garrafes de vi a La Beguda o al Bruc. Arribar amb el concepte de vi embotellat de qualitat va trencar una mica esquemes, no hem tingut mai vi a dojo i molta gent no ho entenia. El primer diumenge que vam obrir, vam vendre nomes una ampolla de vermut i vaig pensar que o formavem a la nostra clientela o estavem morts. Aixi que vaig anar a visitar les radios de Martorell, a on tenim l’Enoteca, i a la radio d’Esparreguera, a on visc i els hi vaig proposar fer un programa tematic de vins, i ho van acceptar. Aixo i muntar una sala de tast al local del costat ens va permetre comencar a divulgar la cultura del vi a la comarca.
Me’n recordo dels meus primers mestres, en Joan Mila o en Mauricio Wiesenthal, dels primers cellers visitats i les converses amb l’Alejandro Fernandez de Tinto Pesquera, l’Antoni Mestres, el cavista que va fer el primer Brut Nature o els primers viatges al Rhone o la Toscana. Ha estat un proces molt enriquidor, he conegut personatges que son historia del vi. Tot aixo forja.
Quants vins has tastat al llarg de la teva vida?
Imaginat, a Divins tenim quasi 4000 referencies i aixo es l’essencia de 30 anys tastant. Imaginat tot el que hem descatalogat o simplement no seleccionat. Milers de referencies hem tastat. Pensa que nomes en una fira com la BWW en tres o quatre dies tastes 200 vins o mes. Tot per trobar les millors opcions pels clients, jo dic que aixo es com un gran equip de futbol amb els fixatges, perque arribi un de nou ha de ser millor que el que ja hi era.
Com veus Corpinnat, aquesta marca col·lectiva que vam fundar uns quants cellers ara fa 5 anys?
Corpinnat es un proces cap a l’excel·lencia. Totes les iniciatives que arribin per proposar un salt qualitatiu als elaborats de casa nostra es benvinguda. L’exigencia de les condicions Corpinnat aporta valor al vi catala.
Proposa’m 3 maridatges que t’agradin amb vins
Pel que fa a maridatges, es un classic el foie amb el Sauternes, pero fa uns dies vaig tastar un VDL d’Enrique Mendoza amb Moscatell d’Alexandria amb un micuit i va ser meravellos. El pernil de Jabugo amb un corpinat Brut Nature de llarga crianca es excel·lent. O un Vi Jaune del Jura amb un formatge Compte que es un magnific maridatge.
Moltes gracies i que tinguis sort al Campionat d’Espanya de Sommeliers