La vendimia 2022 en Torelló Viticultors

Sequía y vendimia nocturna

Foto de la vendímia nocturna. Manu Mitru (El Periódico)
Foto de la vendímia nocturna. Manu Mitru (El Periódico)

La vendimia 2022 en nuestra Finca Can Martí comenzó el 4 agosto, 5 días antes de lo habitual debido a la sequía y a la rápida maduración de las variedades más tempranas y, finalizó el 14 de septiembre. Los litros de lluvia por m2 recogidos entre el 1 de enero 2022 y el inicio de la vendimia fueron de tan sólo 179. En cambio, en agosto y primera quincena de septiembre recibimos 75 litros de lluvia que serán muy bien aprovechados por nuestros olivos centenarios. Desde el final de la primavera y durante el verano, hemos tenido 4 severas olas de calor.

En Torelló, las cerca de 80 hectáreas de viñedo ecológico de la Finca Can Martí son vendimiadas, en parte, cuando aún es de noche. Una jornada de vendimia empieza a las 4.30h de la madrugada y termina a las 13h. Buscamos las más bajas temperaturas de la noche (según el día entre los 16 y los 19 grados) para proteger la salud del vendimiador y evitar golpes de calor. En palabras de Paco de la Rosa Torelló “Es importante el descanso y mejorar las condiciones de trabajo en un oficio duro como es el de vendimiar”. Por otro lado, también se evita cierta pérdida de aroma y color del mosto por las altas temperaturas diurnas de la uva. Finalmente, también supone un ahorro energético pues no necesitamos enfriar la uva antes de su prensado.

En 2022 hemos tenido entre un 20 y un 30% menos de producción de uva -según la variedad- respecto al año anterior debido a la intensa sequía, ahora bien, el estado sanitario de la uva ha sido impecable. Según J.A. Montilla, enólogo de Torelló “el perfecto estado sanitario de la uva, junto a una acidez equilibrada, nos permitirá elaborar vinos tranquilos y espumosos de gran calidad”

En Torelló la vendimia de las 11 variedades de uva se realiza de forma manual, en cajas de 25 kg, pallots de 250 kg o pequeños remolques de 2.500kg y el transporte de la uva desde la viña hasta las prensas es muy rápido, tan solo10 minutos. De esta manera los racimos llegan enteros.

Finca Can Martí, Gelida (Alt Penedès), septiembre de 2022

La verema 2022 a Torelló Viticultors

Sequera i verema nocturna.

La verema 2022 en la nostra finca de Can Martí, va començar el 4 d’agost, 5 dies abans de l’habitual, a causa de la sequera i la ràpida maduració de les varietats més primerenques, i va finalitzar el 14 de setembre. Els litres de pluja per m2 que es van recollir entre l’1 de gener del 2022 i l’inici de la verema van ser de només 179. En canvi, a l’agost i primera quinzena de setembre vam rebre 75 litres de pluja que van ser molt ben aprofitats per les nostres oliveres centenàries. Des del final de la primavera i durant l’estiu, hem tingut 4 onades de calor molt fortes.

A Torelló, les boi 80 hectàrees de vinya ecològica, han sigut veremades, en part, quan encara era de nit. Una jornada de verema començava a les 4:30 h de la matinada i acabava a les 13.00 h. Buscàvem les temperatures més baixes de la nit (segons el dia, entre els 16º i els 19º) per protegir la salut del veremador i evitar cops de calor. En paraules de Paco de la Rosa Torelló “És important el descans i millorar les condicions de treball en un ofici tan dur com és el de veremar”. Per altra banda, també s’ha evitat certa pèrdua d’aromes i colors del most, per les altes temperatures diürnes del raïm. Finalment, també ha suposat un estalvi energètic per no necessitar posar en fred el raïm, abans del seu premsat.

Verema nocturna a Torelló Viticultors. Manu Mitru (El Periodico)
Verema nocturna a Torelló Viticultors. Manu Mitru (El Periodico)

En aquest 2022 hem tingut, entre un 20% i un 30% menys de producció de raïm -segons la varietat- respecte a l’any passat, a causa de la intensa sequera. Ara bé, l’estat sanitari del raïm ha sigut impecable. Segons J.A. Montilla, enòleg de Torelló “el perfecte estat sanitari del raïm, junt amb una acidesa equilibrada, ens permetrà elaborar vins tranquils i escumosos de gran qualitat”.

A Torelló, la verema de les 11 varietats de raïm es va realitzar de manera manual, en caixes de 25kg, pallots de 250 kg o petits remolcs de 2500 kg, i el transport del raïm, des de la vinya fins a les premses és molt ràpid, en tant sòls 10 minuts. D’aquesta manera els grans de raïm arriben sencers.

Finca Can Martí, Gelida (Alt Penedès), setembre de 2022.

The 2022 harvest at Torelló Winegrowers

Drought and night harvesting

The 2022 harvest on our Can Martí Estate started on 4th August, 5 days earlier than usual because of the drought and the rapid maturing of the earlier varieties, and ended on the 14th of September. The litres of rain per square metre collected between the 1st of January 2022 and the start of the harvest were just 179. On the other hand, in August and the first fortnight of September we received 75 litres of rain, of which our centenary olive trees will make the most. Since the end of the spring and throughout the summer we have had 4 severe heatwaves.

In 2022 we have had between 20% and 30% less production of grapes – depending on the variety – compared to the previous year due to the intense drought, but that said, the health of the grapes has been impeccable. According to J.A.Montilla, Torelló’s enologist, ‘the perfect health of the grapes, together with a balanced acidity, will let us make great quality still and sparkling wines.’

In Torelló, the nearly 80 hectares of ecological vines on the Can Martí Estate are harvested, in part, when it is still night. A harvesting day starts at 04:30 in the morning and finishes at 13:00. We look for the lowest night temperatures (depending on the day, between 16ºC and 19ºC) to protect the health of the harvesters and avoid heatstroke. In the words of Paco de la Rosa Torelló ‘It is important to respect their rest and improve their working conditions in a job as hard as that of the harvesters’. On the other hand, it also avoids a certain loss of aroma and colour of the grape juice due to the high daytime temperatures of the grapes. Finally, it also supposes the saving of energy as we do not need to cool the grapes before pressing.

Nocturnal photo by MANU MITRU photographer of EL PERIODICO
Nocturnal photo by MANU MITRU photographer of EL PERIODICO  

In Torelló, the harvest of the 11 grape varieties is done manually, in boxes of 25kgs, pallets of 250 kgs or small trailers of 2,500 kgs and the transport of the grapes from the vines to the presses is very fast, taking just 10 minutes. In this way, the bunches arrive whole.

Can Martí Estate, Gelida (Alt Penedès), September 2022 

Un libro narra la biografía de nuestro bisabuelo: Marc Mir, memoria de una vida

Marc Mir. Memòria d'una vida.
Marc Mir. Memòria d’una vida.

La vida de Marc Mir Capella de Can Guineu, propietario agrícola del s XIX, ha dejado una huella muy importante en la historia del Penedès. Su biografía queda recogida en un libro publicado por el Ayuntamiento de Sant Sadurní d’Anoia con la ayuda de Ernestina Torelló. Los autores, Antonio Romeu, Carme Ballesta y Ramon Rovira, destacan en la introducción que. “Marc Mir es, sin duda, uno de los sadurninencs más conocidos de todos los tiempos. Nació el año 1851 en la ciudad de Barcelona y su vida cubre toda la segunda mitad del siglo XIX, hasta 1903. Como heredero de una de las casas más importantes de Sant Sadurní, Can Guineu, estaba destinado a ser una personalidad importante del pueblo, pero también se ganó esta condición por los méritos adquiridos cuando asumió el liderazgo en la lucha contra la filoxera”

Ernestina Torelló, bisnieta de Marc Mir y presidenta de nuestra bodega resalta su perfil político: “De un lado, como alcalde de Sant Sadurní, en donde destacó por el impulso de las infraestructuras y equipamientos municipales, pero también como diputado provincial, posición desde de la que presionó al gobierno a facilitar la importación de plantas y sarmientos resistentes a la filoxera y a reducir los impuestos de vinos naturales, entre otras medidas”.

Nos sentimos herederos de este valioso legado y agradecemos a los autores y al Ayuntamiento de Sant Sadurní d’Anoia este nuevo reconocimiento a la figura de un hombre culto, sensible y comprometido en el progreso y el desarrollo de su querido territorio.

Un llibre explica la biografia del nostre besavi: Marc Mir, memòria d’una vida

La vida d’en Marc Mir i Capella de Can Guineu, propietari agrari del s XIX, ha deixat una petjada molt important a la historia del Penedès. La seva biografia queda recollida en un llibre publicat per l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia amb el suport d’Ernestina Torelló. Els autors Antoni Romeu, Carme Ballesta i Ramon Rovira, destaquen a la introducció que: “Marc Mir és, sense cap mena de dubte, un dels sadurninencs més coneguts de tots els temps. Va néixer l’any 1851 a la ciutat de Barcelona, i la seva vida cobreix tota la segona meitat del s XIX, fins el 1903. Com a hereu d’una de les cases més importants de Sant Sadurní d’Anoia, Can Guineu, estava destinat a ser una personalitat important al poble, però també es va guanyar aquesta condició pels mèrits adquirits quan va assumir el lideratge en la lluita contra la fil·loxera”

I l’Ernestina Torelló, besneta d’en Marc Mir i presidenta del nostre celler ressalta la seva tasca política: “D’una banda, com a Alcalde de Sant Sadurní, en que va destacar per l’impuls d’infraestructures i equipaments, però també com a diputat provincial, posició des de la qual va empènyer el govern a facilitar la importació de plantes i sarments resistents a la fil·loxera i a reduir els impostos dels vins naturals, entre d’altres mesures”

Ens sentim hereus d’aquest valuós llegat i agraïm als autors i a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia aquest nou reconeixement a la figura d’un home culte, sensible i compromès en el progrés i el desenvolupament de la seva estimada terra.

Disponibles las nuevas añadas de las cajas “cata vertical” del Torelló 225 Brut Nature i el Torelló Finca Can Martí Brut

Caixa "Cata vertical" Torelló 225 Brut Nature anyades 2011, 2013 i 2015.
Caixa «Cata vertical» Torelló 225 Brut Nature anyades 2011, 2013 i 2015.

Ya tenemos disponibles las nuevas añadas de las cajas “cata vertical” con tres botellas de Torelló 225 Brut Nature o tres botellas de Torelló Finca Can Martí Brut, ambos de 2011, 2013 i 2015. La cata vertical de un corpinnat te permite, por un lado, apreciar la capacidad de guarda de un espumoso de larga crianza. Por otro lado, a través de la cata vertical, podemos ver como se expresa en la copa, el paso del tiempo.

Disponibles les noves anyades de les caixes “cata vertical” del Torelló 225 Brut Nature i el Torelló Finca Can Martí Brut.

Ja tenim disponibles les noves anyades de les caixes “cata vertical” amb tres ampolles de Torelló 225 Brut Nature o tres ampolles de Torelló Finca Can Martí Brut, tots dos de 2011, 2013 i 2015. El tast vertical d’un corpinnat et permet d’una banda, apreciar la capacitat de guarda d’un escumós de llarga criança. D’altra banda, a través del tast vertical, podem veure com s’expressa a la copa, el pas del temps

Caixa "Cata Vertical" Finca Can Martí Brut anyada 2011, 2013 i 2015.
Caixa «Cata Vertical» Finca Can Martí Brut anyada 2011, 2013 i 2015.

¡Vuelven las Barbequiús de Torelló Viticultors!

Vinyes taules - Barbequiú

¡Ya empezamos a hacer fuego a las Barbeqiús de este otoño!

El 17 y 24 de septiembre, y el 1 i 8 de octubre, podréis gozar de una experiencia gastronómica y enoturística, en medio de nuestras viñas de Can Martí de Baix.

La experiencia incluye una visita a la bodega y a las cavas subterráneas, menú barbacoa gourmet, corpinnats Torelló de larga crianza y vinos Torelló de la D.O. Penedès. ¡Bien acompañado de la mejor música y el mejor ambiente!

Para reservas, podéis enviar un correo a visita@torello.es, llamar al 938910793 o al 669034190.

¡Os esperamos!

Tornen les Barbequiús de Torelló Viticultors!

Ja comencem a escalfar el foc per les Barbequiús d’aquest tardor!

El 17 i 24 de setembre, i el 1 i 8 d’octubre, podreu gaudir d’una experiència gastronòmica i enoturística, al bell mig de les nostres vinyes de Can Martí de Baix.

L’experiència inclou visita al celler i les caves subterrànies, dinar barbacoa gourmet, corpinnats Torelló de llarga criança i vins Torelló de la D.O. Penedès. Tot acompanyat de la millor música i el millor ambient!

Per reserves, podeu enviar un correu a visita@torello.es, trucant al 938910793 o al 669034190.

Us hi esperem!

Torelló triunfa en la Guía de la Semana Vitivinícola 2022

Puntuaciones semana vitinicola

Muy contentos al recibir la Guía de Vinos y aceites 2022 de La Semana Vitivinícola en la que se nos otorgan unas fantásticas puntuaciones:

98 puntos al Torelló Collection 2011 (máxima puntuación dada a un espumoso).

  • 97 al Torelló 225’17.
  • 95 al Torelló Finca Can Martí’17.
  • 94 al Gran Torelló’14.
  • 93 al Pàl.lid Rosé’19.
  • 93 al Rosa d’Abril 2021.
  • 92 al 50 Lliures Xarel.lo 2021.
  • 92 al Malvarelo 2021.
  • 91 al Blanc Tranquille 2021
  • 94 al Aceite de Oliva extra virgen

Estas puntuaciones reconocen el trabajo bien hecho de los equipos de viticultura y enología de Torelló, tanto en el campo como en la bodega


Torelló triomfa a la Guia de La Setmana Vitivinícola 2022

Molt contents al rebre la Guia de vins i olis de La Semana Vitivinícola  2022 on se’ns atorguen unes magnífiques puntuacions:

  • 98 punts al Torelló Collection 2011 ( màxima puntuació donada a un vi escumós)
  • 97 al Torelló 225’17
  • 95 al Torelló Finca Can Martí’17
  • 94 al Gran Torelló’14
  • 93 al Pàl·lid Rosé’19
  • 93 al Rosa d’Abril 2021
  • 92 al 50 Lliures Xarel·lo 2021
  • 92 al Malvarelo 2021
  • 91 al Blanc Tranquille 2021
  • 94 a l’oli d’oliva verge extra

Aquestes puntuacions reconeixen el treball ben fet dels equips de viticultura i enologia de Torelló, tant al camp com en el celler.