Fa uns dies, mentre fèiem la verema a una de les nostres vinyes, vam trobar un fòssil. Al ser viticultors i no arqueòlegs, no sabem amb exactitud quin és el seu origen, però aquesta troballa ens ha fet tornar a interessar-nos per la història del nostre paisatge penedesenc.
És increíble pensar que el què actualment són quilòmetres i més quilòmetres de vinyes i terres entre muntanyes, fa entre 16,5 i 14,5 milions d’anys era un «llac» d’aigua marina. I així va ser durant gairebé dos milions d’anys, que es diu ràpid.
Durant aquest temps, aquesta aigua va crear una sèrie d’estructures geològiques marines i una acumulació de sediments, que com és d’imaginar, va condicionar la composició dels sòls amb els que comptem avui dia.
És per això que és tan important que les zones de producció de vins comptin amb una extensió geogràfica homogènia i ben delimitada, que comparteixin sòls amb les mateixes característiques (juntament amb altres factors, com els climàtics, per exemple), ja que tota aquesta informació, influirà i quedarà reflectida en els vins. O és que a cas els vins no parlen?
A Torelló estem acostumats a trobar-nos petjades i animals com guineus, senglars o conills, però no de tan antics i exòtics com els animals marins, i menys compartint terreny amb camps de vinya. És difícil imaginar que el què ara estem trepitjant, abans era hàbitat per a peixos, cocodrils i tortugues (jaciments arqueològics propers ho demostren). La natura i l’evolució mai deixarà de sorprendre’ns.
Fósiles en Can Martí
Hace unos días, mientras hacíamos la vendimia a una de nuestras viñas, encontramos un fósil. Al ser viticultores y no arqueólogos, no sabemos con exactitud cuál es su origen, pero este hallazgo nos ha hecho volver a interesarnos por la historia de nuestro paisaje penedesenco.
Es increíble pensar que lo que actualmente son kilómetros y más kilómetros de viñas y tierras entre montañas, hace entre 16,5 y 14,5 millones de años era un «lago» de agua marina. Y así fue durate casi dos millones de años, que se dice pronto. Durante este tiempo, esta agua creó una serie de estructuras geológicas marinas y una acumulación de sedimentos, que como es de imaginar, condicionó la composición de los suelos con los que contamos hoy en día.
Es por eso esto que es tan importante que las zonas de producción de vinos cuenten con una extensión geográfica homogénea y muy delimitada, que compartan suelos con las mismas características (junto con otros factores, como los climáticos, por ejemplo), puesto que toda esta información, influirá y quedará reflejada en los vinos. ¿O es que a caso los vinos no hablan?
En Torelló estamos acostumbrados a encontrarnos huellas y animales como zorros, jabalíes o conejos, pero no de tan antiguos y exóticos como los animales marinos, y menos compartiendo terreno con campos de viña. Es difícil imaginar que lo que ahora estamos pisando, antes era hábitat para peces, cocodrilos y tortugas (yacimientos arqueológicos próximos lo demuestran). La naturaleza y la evolución nunca dejará de sorprendernos.