Torelló acredita el seu compromís per la sostenibilitat amb la certificació Biosphere

Torelló Viticultors Biosphere
Torelló Viticultors Biosphere

Amb molta satisfacció us anunciem que, aquesta setmana, Torelló Viticultors ha rebut la certificació Biosphere, certificació que acredita el compromís internacional que estem adquirint per millorar la sostenibilitat del nostre planeta.

La certificació Biosphere és un sistema integral de gestió, reconeixement i certificació d’un territori, destí turístic, empresa, servei o producte, que s’aconsegueix mitjançant un acompanyament i assessorament de diferents professionals.

Durant el 2022 Torelló ha estat treballant per tal de revisar i millorar diferents processos de sostenibilitat. Alguns d’aquests processos revisats, han sigut els següents:

  • Implementació de diferents eines per una millora de l’estalvi de l’aigua.
  • Millora de l’estalvi energètic.
  • Prevenció de la contaminació lumínica.
  • Identificació, gestió i classificació de residus.
  • Estudi i preservació de la biodiversitat de la Finca Can Martí.
  • Foment de bones pràctiques saludables dirigides a la nostra plantilla i a enoturistes que ens visiten.

Aquesta distinció va néixer de la mà de l’Institut de Turisme Responsable (RTI), organisme internacional que promou des de fa més de 20 anys una nova forma de turisme sostenible. El RTI va dissenyar el segell Biosphere per poder certificar la metodologia de Sistema de Turisme Responsable, procediment dissenyat pel mateix institut que mesura el grau de sostenibilitat d’un emplaçament, institució o empresa.

A més, per poder dotar-li d’un valor internacional, Biosphere és la primera certificació en sostenibilitat, en l’àmbit mundial, alineada amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides, agenda que engloba 169 metes i 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Sostenibilitat i cultiu ecològic, són dos eixos fonamentals de la nostra activitat com a viticultors i elaboradors de vins i escumosos Corpinnat. El fruit del treball de tots aquests anys i d’aquests últims mesos, ha sigut aconseguir la certificació de compromís Biosphere, certificació que s’anirà renovant any rere any, amb una única finalitat: millorar la sostenibilitat del nostre celler i de la nostra Finca Can Martí, amb l’objectiu de col·laborar a construir un món millor.

Torelló acredita su compromiso por la sostenibilidad con la certificación Biosphere

Con mucha satisfacción os anunciamos que, esta semana, Torelló Viticultors ha recibido la certificación Bioshpere, certificación que acredita el compromiso internacional que estamos adquiriendo para mejorar la sostenibilidad de nuestro planeta.

La certificación Biosphere es un sistema integral de gestión, reconocimiento y certificación de un territorio, destino turístico, empresa, servicio o producto, que se consigue mediante un acompañamiento y asesoramiento de diferentes profesionales.

Durante el 2022 Torelló ha estado trabajando con el objetivo de revisar y mejorar diferentes procesos de sostenibilidad. Algunos de estos procesos revisados, han sido los siguientes:

• Implementación de diferentes herramientas para una mejora del ahorro del agua.
• Mejora del ahorro energético.
• Prevención de la contaminación lumínica.
• Identificación, gestión y clasificación de residuos.
• Estudio y preservación de la biodiversidad de la Finca Can Martí.
• Fomento de buenas prácticas saludables dirigidas a nuestra plantilla y a enoturistas que nos visitan.

Esta distinción nació de la mano del Instituto de Turismo Responsable (RTI), organismo internacional que promueve des de hace más de 20 años una nueva forma de turismo sostenible. El RTI diseñó el sello Biosphere para poder certificar la metodología de Sistema de Turismo Responsable, procedimiento diseñado por el mismo instituto que mide el grado de sostenibilidad de un emplazamiento, institución o empresa.

Además, para poder darle un valor internacional, Biosphere es la primera certificación en sostenibilidad en el ámbito mundial, alineado con la Agenda 2030 de Naciones Unidas, agenda que engloba 169 metas y 17 objetivos de desarrollo sostenible (ODS).

Sostenibilidad y cultivo ecológico, son dos ejes fundamentales de nuestra actividad como viticultores y elaboradores de vinos y espumosos Corpinnat. El fruto del trabajo de todos estos años y de éstos últimos meses, ha sido conseguir la certificación del compromiso Biosphere, sello que iremos renovando, año tras año, con una única finalidad: mejorar la sostenibilidad de nuestra bodega y de nuestra Finca Can Martí, con el objetivo de colaborar a construir un mundo mejor.

Torelló accredits its commitment to sustainability with the Biosphere certification

With great satisfaction we announce that, this week, Torelló has received the Biosphere certification, a certificate that accredits the international commitment that we are acquiring to improve the sustainability of our planet.

The Biosphere certification is an integral system of management, recognition and certification of a territory, tourist destination, company, service or product, that is achieved through the accompaniment and assessment by different professionals.

During 2022, Torelló has been working to revise and improve different sustainability processes. Among these revised procedures have been the following:

  • Implementation of different instruments for an improved saving of water.
  • Improvement pf energy saving.
  • Identification, management and classification of residues.
  • Study and preservation of the biodiversity of our Can Martí Estate.
  • Promotion of good health practices directed at our staff and the enotourists who visit us.

This distinction was developed by the Institute of Responsible Tourism (IRT), the international organism that has promoted a new form of sustainable tourism for more than 20 years. The IRT designed a Biosphere seal to be able to certify the methodology of the Responsible Tourism System, a procedure designed by the same institute which measures the level of sustainability of a place, institution or company.

What is more, to be able to give it an international value, Biosphere is the first certification in sustainability, at a global level, aligned with the 2030 Agenda of the United Nations, agenda which covers 169 goals and 17 objectives for sustainable development (ODS).

Sustainability and organic farming are two fundamental axes of our activity as winegrowers and makers of wines and Corpinnat sparkling wines. The fruit of the work of all these years and these last few months, has been to achieve the certification of Biosphere commitment, certification that will be renewed year after year, with a single purpose: improve the sustainability of our winery and our Can Martí Estate, with the objective of collaborating in the construction of a better world.

Mas de la Torrevella: la masia y el vino.

Mas de la Torrevella

El Mas de la Torrevella es una de las dos masias medievales dentro de la Finca Can Martí que pertenece a la familia Torelló desde 1395 (s. XIV). Precisamente desde el Mas, al pie de las montañas de Ordal, se divisa la zona vinícola del Penedès. Y el vino Mas de la Torrevella, es un blanco ecológico y joven elaborado con uva Chardonnay de nuestra finca, vendimiada a mano en cajas de 25 kg, con notas de melón y piña madura, sápido y envolvente.

Ampolla Mas de la Torrevella DO Penedès
Botella Vino blanco Mas de la Torrevella DO Penedès

Mas de la Torrevella: la masia i el vi.

El Mas de la Torrevella és una de les dues masies medievals dins de la Finca Can Martí que pertany a la família Torelló des de 1395 (s. XIV). Precisament, des del Mas, al peu de les muntanyes d’Ordal, es pot veure tota la zona vitivinícola del Penedès. I el vi Mas de la Torrevella, és un blanc jove i ecològic, elaborat amb raïm de la varietat Chardonnay, de la nostra finca, veremat a mà en caixes de 25 kg, amb notes de meló i pinya madura, sàpid i envolvent.

Mas de la Torrevella: the country house and the wine.

The Mas de la Torrevella is one of the two medieval country houses on the Can Martí Estate which has belonged to the Torelló family since 1395 (14th century). Specifically, from the Mas, at the foot of the Ordal mountains, one can see the winegrowing area of the Penedès. And the Mas de la Torrevella wine is a young, ecological white made from Chardonnay grapes from our estate, harvested by hand in 25kg boxes, with notes of melon and ripe pineapple, savoury and captivating.

Ramon Francàs: “M’agrada descobrir les històries que hi ha darrera d’un vi”

Toni de la Rosa Torelló i Ramon Francàs
Toni de la Rosa Torelló i Ramon Francàs

L’entrevista d’aquest mes la fem a Ramon Francàs, que a més de ser un conegut i reconegut periodista de vins de La Vanguardia i de col·laborar amb diversos mitjans, és sommelier i divulgador de la cultura vinícola. El tast a cegues i les competicions són una de les seves dèries.

Ramon, la teva professió i els anys d’experiència t’han donat l’oportunitat de tastar molts i molt bons vins de tot arreu. Em podries donar una xifra aproximada? I quantes ressenyes publicades?

Mai m’he dedicat a comptar quants vins he tastat. No trobo que sigui una dada important. Prefereixo que se’m valori per la qualitat (o no) dels continguts i no pel volum d’articles que signo. Ara bé, és fàcil que en tasti més de 2.000 a l’any. Tampoc compto les ressenyes que he fet. Posat que m’ho heu demanat, només l’any passat vaig publicar 52 columnes al Comer de La Vanguardia (més les seleccions d’estiu i Nadal), una cinquantena més al Què Fem? de La Vanguardia i vaig signar una quarantena de ressenyes de vins i basars al Magazine de La Vanguardia. Aquest any passat també vaig tastar un centenar de vins de la DO Terra Alta per a un reportatge especial de Planeta Vino d’Andrés Proensa.

Tot i que la notícia no té horaris, que t’agrada més escriure de matí, tarda o nit? Alguna vegada encara escrius a mà? Conserves alguna vella màquina d’escriure?

He treballat en redaccions i t’acostumes a escriure en qualsevol situació i horari. He arribat a fer articles per La Vanguardia des d’ordinadors de restaurants (com el de Cocina Hermanos Torres) o d’hotels. Algun que altre article i reportatge també l’he redactat en tauletes d’AVE o avió, i també alguns en bars. Diuen que si un periodista no escriu sota pressió que ja no ho fa tan bé. Si bé sovint has d’escriure contra el rellotge, també és cert que trobar el temps i la tranquil·litat per escriure m’ajuda molt. Per tant, escric quan toca o quan puc: matins, migdies, tardes i nits. El que ja no faig (i ho havia fet) és escriure de matinada. No sé escriure a mà cap article. Sembla que només em pugui activar davant un teclat. Ara bé, la majoria d’entrevistes les faig amb bloc i bolígraf. Rarament les gravo. I sí que conservo un parell de màquines d’escriure i alguna vella gravadora de cassette. Durant anys vaig escriure en fulla pautada per La Vanguardia, i havia de dictar per telèfon (a cobrament revertit) les notícies a taquígrafs del diari.

Em pots dir què significa ser un periodista independent?

La pregunta, crec, té un punt de capciosa. Un periodista independent podria descriure’s com aquell que només cobra del mitjà de comunicació on treballa sense tenir en compte que tots els mitjans tenen els seus interessos editorials i publicitaris? Potser, aleshores, no hi ha periodistes independents, ja que fins i tot els que treballen per ells mateixos tenen clients amb interessos que han de satisfer. També hi ha qui creu que si el periodista vinícola no paga la mostra que tasta ja no és independent. No obstant això, jo crec amb la voluntat dels periodistes de ser el més objectius possibles i prioritzar el dret a la informació d’interès públic, veraç i contrastada.

Sempre has tingut una especial predilecció i atenció per les bombolles i has viscut plenament la seva evolució… Cava, Clàssic, Corpinnat, altres no agrupats…Com ho arreglem això?

Cert, sempre he mostrat una especial predilecció i atenció per casa meva, el Penedès, i òbviament els escumosos no podien quedar al marge. De fet, fa més de tres dècades que soc el corresponsal de La Vanguardia a les comarques del Garraf i l’Alt Penedès. També és cert que el Priorat em va atrapar poderosament fa molts anys. Ara bé, escric, com bé sabeu, de vins de tota la geografia espanyola, i algun d’internacional. I respecte a com arreglem l’atzucac dels vins escumosos al Penedès? Doncs jo no tinc la vareta màgica. Sí que he vist moltes línies vermelles, molts apriorismes, molt de voler imposar als altres el que hom creu que és millor pel sector i, fins ara, poca voluntat real de sumar esforços per anar més lluny. Hi ha hagut oferiments d’estesa de mà, però ningú ha recollit cap guant tot i que la DO Cava s’ha mogut molt més enllà del que mai ningú hauria imaginat (en bona part gràcies al corrent generat per la marca col·lectiva Corpinnat). Fins ara aquests oferiments d’unitat han caigut en sac estripat. Els qui han marxat del Cava molt difícilment tornaran mentre alguns encara mantenen viu el bri de l’esperança d’aconseguir una DO unitària pels vins escumosos penedesencs. Ara bé, no hi ha manera que es trobi una solució definitiva per pagar preus justos pels 320 milions de quilos de raïm que es processen al Penedès per elaborar vins escumosos (pretesament) de qualitat. I això sí que és molt criticable.

Digue’m tres vins que t’hagin sorprès darrerament

Impossible de respondre la pregunta. Massa sovint em sorprenen vins. Se’n fan de boníssims per tot arreu. Ara, potser, m’atrau més escriure el que mai abans s’ha explicat sobre un determinat vi i, sobretot, descobrir les històries que hi ha darrere un vi, des d’un merenzao de la Ribeira Sacra a un forcallat de València, passant per un xarel·lo o una malvasia de Sitges del Penedès o una fragant garnatxa negra del Priorat o el Montsant. Tot plegat sense renunciar als molt bons vins que es fan amb varietats internacionals.