Torelló acredita el seu compromís per la sostenibilitat amb la certificació Biosphere

Torello Viticultors Biosphere
Torello Viticultors Biosphere

Amb molta satisfaccio us anunciem que, aquesta setmana, Torello Viticultors ha rebut la certificacio Biosphere, certificacio que acredita el compromis internacional que estem adquirint per millorar la sostenibilitat del nostre planeta.

La certificacio Biosphere es un sistema integral de gestio, reconeixement i certificacio d’un territori, desti turistic, empresa, servei o producte, que s’aconsegueix mitjancant un acompanyament i assessorament de diferents professionals.

Durant el 2022 Torello ha estat treballant per tal de revisar i millorar diferents processos de sostenibilitat. Alguns d’aquests processos revisats, han sigut els seguents:

  • Implementacio de diferents eines per una millora de l’estalvi de l’aigua.
  • Millora de l’estalvi energetic.
  • Prevencio de la contaminacio luminica.
  • Identificacio, gestio i classificacio de residus.
  • Estudi i preservacio de la biodiversitat de la Finca Can Marti.
  • Foment de bones practiques saludables dirigides a la nostra plantilla i a enoturistes que ens visiten.

Aquesta distincio va neixer de la ma de l’Institut de Turisme Responsable (RTI), organisme internacional que promou des de fa mes de 20 anys una nova forma de turisme sostenible. El RTI va dissenyar el segell Biosphere per poder certificar la metodologia de Sistema de Turisme Responsable, procediment dissenyat pel mateix institut que mesura el grau de sostenibilitat d’un emplacament, institucio o empresa.

A mes, per poder dotar-li d’un valor internacional, Biosphere es la primera certificacio en sostenibilitat, en l’ambit mundial, alineada amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides, agenda que engloba 169 metes i 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Sostenibilitat i cultiu ecologic, son dos eixos fonamentals de la nostra activitat com a viticultors i elaboradors de vins i escumosos Corpinnat. El fruit del treball de tots aquests anys i d’aquests ultims mesos, ha sigut aconseguir la certificacio de compromis Biosphere, certificacio que s’anira renovant any rere any, amb una unica finalitat: millorar la sostenibilitat del nostre celler i de la nostra Finca Can Marti, amb l’objectiu de col·laborar a construir un mon millor.

Torello acredita su compromiso por la sostenibilidad con la certificacion Biosphere

Con mucha satisfaccion os anunciamos que, esta semana, Torello Viticultors ha recibido la certificacion Bioshpere, certificacion que acredita el compromiso internacional que estamos adquiriendo para mejorar la sostenibilidad de nuestro planeta.

La certificacion Biosphere es un sistema integral de gestion, reconocimiento y certificacion de un territorio, destino turistico, empresa, servicio o producto, que se consigue mediante un acompañamiento y asesoramiento de diferentes profesionales.

Durante el 2022 Torello ha estado trabajando con el objetivo de revisar y mejorar diferentes procesos de sostenibilidad. Algunos de estos procesos revisados, han sido los siguientes:

• Implementacion de diferentes herramientas para una mejora del ahorro del agua.
• Mejora del ahorro energetico.
• Prevencion de la contaminacion luminica.
• Identificacion, gestion y clasificacion de residuos.
• Estudio y preservacion de la biodiversidad de la Finca Can Marti.
• Fomento de buenas practicas saludables dirigidas a nuestra plantilla y a enoturistas que nos visitan.

Esta distincion nacio de la mano del Instituto de Turismo Responsable (RTI), organismo internacional que promueve des de hace mas de 20 años una nueva forma de turismo sostenible. El RTI diseño el sello Biosphere para poder certificar la metodologia de Sistema de Turismo Responsable, procedimiento diseñado por el mismo instituto que mide el grado de sostenibilidad de un emplazamiento, institucion o empresa.

Ademas, para poder darle un valor internacional, Biosphere es la primera certificacion en sostenibilidad en el ambito mundial, alineado con la Agenda 2030 de Naciones Unidas, agenda que engloba 169 metas y 17 objetivos de desarrollo sostenible (ODS).

Sostenibilidad y cultivo ecologico, son dos ejes fundamentales de nuestra actividad como viticultores y elaboradores de vinos y espumosos Corpinnat. El fruto del trabajo de todos estos años y de estos ultimos meses, ha sido conseguir la certificacion del compromiso Biosphere, sello que iremos renovando, año tras año, con una unica finalidad: mejorar la sostenibilidad de nuestra bodega y de nuestra Finca Can Marti, con el objetivo de colaborar a construir un mundo mejor.

Torello accredits its commitment to sustainability with the Biosphere certification

With great satisfaction we announce that, this week, Torello has received the Biosphere certification, a certificate that accredits the international commitment that we are acquiring to improve the sustainability of our planet.

The Biosphere certification is an integral system of management, recognition and certification of a territory, tourist destination, company, service or product, that is achieved through the accompaniment and assessment by different professionals.

During 2022, Torello has been working to revise and improve different sustainability processes. Among these revised procedures have been the following:

  • Implementation of different instruments for an improved saving of water.
  • Improvement pf energy saving.
  • Identification, management and classification of residues.
  • Study and preservation of the biodiversity of our Can Marti Estate.
  • Promotion of good health practices directed at our staff and the enotourists who visit us.

This distinction was developed by the Institute of Responsible Tourism (IRT), the international organism that has promoted a new form of sustainable tourism for more than 20 years. The IRT designed a Biosphere seal to be able to certify the methodology of the Responsible Tourism System, a procedure designed by the same institute which measures the level of sustainability of a place, institution or company.

What is more, to be able to give it an international value, Biosphere is the first certification in sustainability, at a global level, aligned with the 2030 Agenda of the United Nations, agenda which covers 169 goals and 17 objectives for sustainable development (ODS).

Sustainability and organic farming are two fundamental axes of our activity as winegrowers and makers of wines and Corpinnat sparkling wines. The fruit of the work of all these years and these last few months, has been to achieve the certification of Biosphere commitment, certification that will be renewed year after year, with a single purpose: improve the sustainability of our winery and our Can Marti Estate, with the objective of collaborating in the construction of a better world.

Mas de la Torrevella: la masia y el vino.

Mas de la Torrevella

El Mas de la Torrevella es una de las dos masias medievales dentro de la Finca Can Marti que pertenece a la familia Torello desde 1395 (s. XIV). Precisamente desde el Mas, al pie de las montañas de Ordal, se divisa la zona vinicola del Penedes. Y el vino Mas de la Torrevella, es un blanco ecologico y joven elaborado con uva Chardonnay de nuestra finca, vendimiada a mano en cajas de 25 kg, con notas de melon y piña madura, sapido y envolvente.

Ampolla Mas de la Torrevella DO Penedes
Botella Vino blanco Mas de la Torrevella DO Penedes

Mas de la Torrevella: la masia i el vi.

El Mas de la Torrevella es una de les dues masies medievals dins de la Finca Can Marti que pertany a la familia Torello des de 1395 (s. XIV). Precisament, des del Mas, al peu de les muntanyes d’Ordal, es pot veure tota la zona vitivinicola del Penedes. I el vi Mas de la Torrevella, es un blanc jove i ecologic, elaborat amb raïm de la varietat Chardonnay, de la nostra finca, veremat a ma en caixes de 25 kg, amb notes de melo i pinya madura, sapid i envolvent.

Mas de la Torrevella: the country house and the wine.

The Mas de la Torrevella is one of the two medieval country houses on the Can Marti Estate which has belonged to the Torello family since 1395 (14th century). Specifically, from the Mas, at the foot of the Ordal mountains, one can see the winegrowing area of the Penedes. And the Mas de la Torrevella wine is a young, ecological white made from Chardonnay grapes from our estate, harvested by hand in 25kg boxes, with notes of melon and ripe pineapple, savoury and captivating.

Ramon Francàs: “M’agrada descobrir les històries que hi ha darrera d’un vi”

Toni de la Rosa Torello i Ramon Francas
Toni de la Rosa Torello i Ramon Francas

L’entrevista d’aquest mes la fem a Ramon Francas, que a mes de ser un conegut i reconegut periodista de vins de La Vanguardia i de col·laborar amb diversos mitjans, es sommelier i divulgador de la cultura vinicola. El tast a cegues i les competicions son una de les seves deries.

Ramon, la teva professio i els anys d’experiencia t’han donat l’oportunitat de tastar molts i molt bons vins de tot arreu. Em podries donar una xifra aproximada? I quantes ressenyes publicades?

Mai m’he dedicat a comptar quants vins he tastat. No trobo que sigui una dada important. Prefereixo que se’m valori per la qualitat (o no) dels continguts i no pel volum d’articles que signo. Ara be, es facil que en tasti mes de 2.000 a l’any. Tampoc compto les ressenyes que he fet. Posat que m’ho heu demanat, nomes l’any passat vaig publicar 52 columnes al Comer de La Vanguardia (mes les seleccions d’estiu i Nadal), una cinquantena mes al Que Fem? de La Vanguardia i vaig signar una quarantena de ressenyes de vins i basars al Magazine de La Vanguardia. Aquest any passat tambe vaig tastar un centenar de vins de la DO Terra Alta per a un reportatge especial de Planeta Vino d’Andres Proensa.

Tot i que la noticia no te horaris, que t’agrada mes escriure de mati, tarda o nit? Alguna vegada encara escrius a ma? Conserves alguna vella maquina d’escriure?

He treballat en redaccions i t’acostumes a escriure en qualsevol situacio i horari. He arribat a fer articles per La Vanguardia des d’ordinadors de restaurants (com el de Cocina Hermanos Torres) o d’hotels. Algun que altre article i reportatge tambe l’he redactat en tauletes d’AVE o avio, i tambe alguns en bars. Diuen que si un periodista no escriu sota pressio que ja no ho fa tan be. Si be sovint has d’escriure contra el rellotge, tambe es cert que trobar el temps i la tranquil·litat per escriure m’ajuda molt. Per tant, escric quan toca o quan puc: matins, migdies, tardes i nits. El que ja no faig (i ho havia fet) es escriure de matinada. No se escriure a ma cap article. Sembla que nomes em pugui activar davant un teclat. Ara be, la majoria d’entrevistes les faig amb bloc i boligraf. Rarament les gravo. I si que conservo un parell de maquines d’escriure i alguna vella gravadora de cassette. Durant anys vaig escriure en fulla pautada per La Vanguardia, i havia de dictar per telefon (a cobrament revertit) les noticies a taquigrafs del diari.

Em pots dir que significa ser un periodista independent?

La pregunta, crec, te un punt de capciosa. Un periodista independent podria descriure’s com aquell que nomes cobra del mitja de comunicacio on treballa sense tenir en compte que tots els mitjans tenen els seus interessos editorials i publicitaris? Potser, aleshores, no hi ha periodistes independents, ja que fins i tot els que treballen per ells mateixos tenen clients amb interessos que han de satisfer. Tambe hi ha qui creu que si el periodista vinicola no paga la mostra que tasta ja no es independent. No obstant aixo, jo crec amb la voluntat dels periodistes de ser el mes objectius possibles i prioritzar el dret a la informacio d’interes public, verac i contrastada.

Sempre has tingut una especial predileccio i atencio per les bombolles i has viscut plenament la seva evolucio… Cava, Classic, Corpinnat, altres no agrupats…Com ho arreglem aixo?

Cert, sempre he mostrat una especial predileccio i atencio per casa meva, el Penedes, i obviament els escumosos no podien quedar al marge. De fet, fa mes de tres decades que soc el corresponsal de La Vanguardia a les comarques del Garraf i l’Alt Penedes. Tambe es cert que el Priorat em va atrapar poderosament fa molts anys. Ara be, escric, com be sabeu, de vins de tota la geografia espanyola, i algun d’internacional. I respecte a com arreglem l’atzucac dels vins escumosos al Penedes? Doncs jo no tinc la vareta magica. Si que he vist moltes linies vermelles, molts apriorismes, molt de voler imposar als altres el que hom creu que es millor pel sector i, fins ara, poca voluntat real de sumar esforcos per anar mes lluny. Hi ha hagut oferiments d’estesa de ma, pero ningu ha recollit cap guant tot i que la DO Cava s’ha mogut molt mes enlla del que mai ningu hauria imaginat (en bona part gracies al corrent generat per la marca col·lectiva Corpinnat). Fins ara aquests oferiments d’unitat han caigut en sac estripat. Els qui han marxat del Cava molt dificilment tornaran mentre alguns encara mantenen viu el bri de l’esperanca d’aconseguir una DO unitaria pels vins escumosos penedesencs. Ara be, no hi ha manera que es trobi una solucio definitiva per pagar preus justos pels 320 milions de quilos de raïm que es processen al Penedes per elaborar vins escumosos (pretesament) de qualitat. I aixo si que es molt criticable.

Digue’m tres vins que t’hagin sorpres darrerament

Impossible de respondre la pregunta. Massa sovint em sorprenen vins. Se’n fan de bonissims per tot arreu. Ara, potser, m’atrau mes escriure el que mai abans s’ha explicat sobre un determinat vi i, sobretot, descobrir les histories que hi ha darrere un vi, des d’un merenzao de la Ribeira Sacra a un forcallat de Valencia, passant per un xarel·lo o una malvasia de Sitges del Penedes o una fragant garnatxa negra del Priorat o el Montsant. Tot plegat sense renunciar als molt bons vins que es fan amb varietats internacionals.